Motoros füldugó

Tapasztalataimat osztanám meg az Alpine MOTO Safe füldugóról.

 

Először is onnan kezdeném, hogy voltam pár rövidnek éppen nem nagyon nevezhető túrán, ahol folyamatosan zúgott a fejem, a fülem. Sosem foglalkoztam vele, mert tudtam, hogy olcsó sisak van rajtam, ami nem a jó hangszigetelésről, meg a tökéletes légáram vezetésről híres. Továbbá a motorom is csupasz – n-es változatom van – ezért sokkal nagyobb a légáramlás a sisakom körül. Már többször megfordult a fejemben, hogy kellene valami füldugó, csak a munkavédelmi füldugótól tartottam, mivel az a legtöbb hangot tompítja (beszédhangot nem olyan mértékben). Aztán megjelent az interneten pár teszt, illetve leírás a korábban említett füldugóról. Egyre jobban foglalkoztatott a dolog, míg végül oda jutottam, hogy vettem két párat. Kapóra jött Párom névnapja, s az Osztrákoknál találtam olcsóbban, mint itthon. Egyik motoros barátunkat megkértem, hogy segítsen a beszerzésében. Pár nap után élesben tesztelhettem…

Első nap reggelén a zöld – gyengébbik – csillapítóval vágtam neki az útnak, végig Budapesten keresztül a munkahelyemre. Nagyon jó volt hallani, hogy a szélzúgás szinte teljesen megszűnt. Legfőképpen a zavaró magasabb hangfrekvenciába tartozó szélzaj szűnt meg. Már ekkor tudtam, hogy szoros barátságot fogunk kötni, a füldugó, és én. Aztán hazafelé már a sárga – erősebbik – szűrővel mentem. Ekkor jött a nagy csalódás, mondom, ilyen nincs, sokkal nagyobb a zaj, még szerintem ha füldugó nélkül közlekedem, akkor is csendesebb a sisak, mint most. Aztán miután meséltem Páromnak, azt javasolta, hogy próbáljam ki még egyszer, mert lehet rosszul tettem a fülembe a dugeszt. Így is történt… Szinte hihetetlen érzés… Mintha süket szobában lenne az ember, és mégis tud kommunikálni, beszélgetni, nem kell kiabálni, hallja a környezeti zajokat, motor duruzsolását, na de a lényeg: szélzaj szinte teljes mértékben megszűnt létezni.

Aztán tovább fejlesztve a kérdést egyik nap füvet nyírtam, és poénból betettem a fülembe a dugót. Szinte semmi zavaró hangot nem hallottam a kétütemű motorból. Nagyon jó volt, és nagyon hasznos!

Nekem teljesen pozitívak a tapasztalatim.

Hivatkozások: origo.hu , onroad.hu , totalbike.hu